dimecres, 15 de març del 2023

Agustín Rueda, 45 anys del seu assassinat per part de l'Estat

 

Ahir, 14 de març, va fer 45 anys de l’assassinat d’Agustín Rueda Sierra, jove anarcosindicalista que va perdre la vida a la presó madrilenya de Carabanchel després del brutal interrogatori que va patir per part dels funcionaris de la presó. La causa? L’aparició d’un túnel pel qual es volien evadir uns quants presos. L’Agustín no va delatar els seus companys i ho va pagar amb la vida.

Natural de Sallent (Bages), Agustín Rueda vivia a la colònia minera on la seva família es guanyava la vida. Va ser un noi inquiet, estudiós, amant de la llibertat i apassionat pel futbol.

L’Agustín es va implicar en la vida del barri i va fomentar un club juvenil. Alhora va crear als 18 anys un equip de futbol, el Dynamo ERT, que tenia per escut un pic i una pala creuats, i que comptava amb una innovadora secció femenina.

Conegut per Denís (els seus ídols eren l’escocès Denis Law i també Johann Cruyff, perquè era fan del Barça) va començar a jugar al club del seu poble de davanter. Després va passar pel Manresa i el Moià, club en el qual va cobrar per primera vegada com a jugador.

Després de passar per la presó Model de Barcelona per la seva implicació en diverses vagues i conflictes, l’any 75 torna a Sallent i organitza un torneig de futbol. Però l’assetjament per part de les autoritats locals provoca la seva marxa a l’exili, on es relaciona amb els cercles anarquistes. A Perpinyà va jugar a l’SMOC, equip al qual ajuda a pujar de categoria la temporada 76-77.

La seva concepció del futbol queda reflectida de la següent manera:

«El futbol és un  esport i parteix en diverses direccions positives, ens serveix com a exercici físic que manté i potencia la salut, regulant a nivell científic com a complement de les necessitats elementals d’un desenvolupament biològic sa.

Ens allunyem de l’espectacle en l’accepció burgesa i col·loquem la seva pràctica en un equip col·lectiu que tingui com a base la creativitat, el domini del moviment, el temps i l’espai en el terreny de joc, donant als criteris en torn a com s’ha de desenvolupar l’esport-joc-futbol plena llibertat i sense tenir en compte el resultat del marcador, sinó l’esforç del col·lectiu que s’ha de traduir en una tasca potent i de domini dels factors enumerats. Els seus resultats són créixer en voluntat i treball per a la superació individual i col·lectiva, gaudir del joc i créixer sans, descartant cada vegada més l’horitzó dels gols, la classificació i els triomfs, i apartar-lo de la pràctica d’unes minories; que sigui el poble qui el practiqui, tingui qualitats o no.»

Des del 2013 se celebra en record de l’Agustín un memorial a Sallent al poliesportiu que porta el seu nom, amb la celebració d’un partit de futbol sala i altres activitats culturals.

Agustín Rueda, sempre en el record. ❤️🖤

 

Tortura i mort a la presó de Carabanchel

L’1 de gener de 1978, l’Agustín és traslladat a Carabanchel, procedent de la presó de Girona i d’una llarga lluita a les mines de Sallent i Balsareny, la CNT i la Coordinadora de Presos Espanyols en Lluita (COPEL).

El matí del 13 de març es descobreix un túnel de fuga. Un cop informat, el director de la presó, Eduardo Cantos Rueda, demana a diversos funcionaris que investiguin allò del túnel, a veure què en treuen. I treuen tota la seva mala llet, esclar. La investigació dels funcionaris dona com a resultat diversos presos torturats i l’Agustín Rueda, de 26 anys, mort a causa de les tortures. El relat dels fets és una esgarrifosa burocràcia del terror.

Passades les 9.30 hores, el funcionari Andrés Benítez comunica al director que ha descobert un túnel. Eduardo Cantos encarrega al subdirector de la presó, Antonio Rubio Vázquez, que investigui el cas, alhora que el cap de servei, Ildefonso Luis Lirón de Robles, recluta un grup de funcionaris per obrir la veda d’interrogatoris.

El primer reclús interrogat és José Luís de la Vega, que és brutalment apallissat per cinc funcionaris i acaba donant una llista de 29 presumptes implicats en la construcció del túnel. Si l’interrogatori hagués durat quinze minuts més, la llista seria de 50 i hi hauria fins i tot la seva mare.

El segon reclús que passa per direcció és Pedro García Peña, que també és colpejat brutalment per cinc funcionaris i acaba afegint tres noms més a la llista de 29, entre els quals l’Agustín Rueda, que és cridat al despatx i, després de negar qualsevol mena d’implicació, és traslladat a les cel·les d’aïllament dels soterranis per interrogar-lo més a fons.

Mural en homenatge a Sallent

Els funcionaris encarregats de l’interrogatori són Hermenegildo Pérez Bolaños, José Luís Rufo, Julián Marcos Mínguez, Alberto Ricardo de Lara, Alfredo Luís Mallo, Nemesio López Tapia, Andrés Benítez i José Luís Esteban Garcero.

Els funcionaris s’hi abraonen amb ganes, en grups de quatre i per torns, fins a les dues del migdia, final de la jornada i tornada a casa per dinar, abraçar la dona, «com ha anat el dia, rei?», «uf, un dia dur, perquè després diguin que els funcionaris no fotem cop.»

El subdirector Rubio també se’n va a casa seva, fi de la jornada, i li diu al director que el tal Rueda sembla que no ha encaixat bé els cops, tan fàcil com és firmar l’autoinculpació sense més. Cantos truca a un dels metges de la presó, José María Barigón, perquè li faci un cop d’ull.

El doctor Barigón visita l’Agustín i el troba en un estat tan lamentable que fa venir l’altre metge de la presó, José Luís Casas, que confirma la impressió. Truquen el director i li comenten que val més traslladar l’Agustín Rueda a la infermeria. Cantos considera que potser no n’hi ha per tant, que a veure si millora. Els dos metges no ho discuteixen i se’n van a dinar.

A un quart de cinc de la tarda, Barigón i Casas tornen per veure si l’Agustín ha millorat, però el troben pitjor. Li apliquen una pomada per donar-li calor i alleujar el dolor i li comenten al cap de servei, Lirón de Robles, que l’haurien de traslladar a l’Hospital Penitenciario, prop de la presó. Lirón de Robles diu que ni pensaments, que si el treuen fora després tot se sap i que no n’hi ha per tant, que el portin a la infermeria, que allà hi ha calefacció. Els dos metges no ho discuteixen, signen un informe poc concret i se’n van a casa, que ja és hora.

A les 19 hores, el metge del torn de tarda llegeix els informes dels seus col·legues sobre l’estat dels interrogats. Abans d’anar-se’n a casa a la nit decideix que val més fer-los un cop d’ull, però Lirón de Robles li diu que tot va bé, de manera que no discuteix, fitxa i se’n va.

Arriba l’hora de dormir i Lirón de Robles ordena que traslladin l’Agustín a la infermeria. No es pot sostenir dempeus i l’han de traslladar en llitera. Els deixen a la infermeria, tanquen la porta i se’n van a dormir. Durant la matinada, l’Agustín entra en xoc traumàtic i es mor.

A les 7 del matí del 14 de març, ahir va fer 45 anys, porten a corre-cuita l’Agustín Rueda a l’Hospital Penitenciario, on certifiquen la seva defunció. Ha perdut tres litres de sang. El director Eduardo Cantos reuneix d’urgència tots els implicats en els fets i no informa de la mort de l’Agustín al Jutjat de Guàrdia fins al migdia.

El sumari per cas d’assassinat, obert als tres dies, es tanca l’any 1980, malgrat que tots els acusats havien estat posats en llibertat condicional el 1979 per ordre del ministre de Justícia, Landelino Lavilla. Van tornar a judici l’any 1988, amb un informe pericial que diu: «La pallissa ha estat executada amb tecnicisme. Es pot afirmar que no és possible, si no és amb una destresa especial, ocasionar tantes lesions externes respectant les estructures òssies». Un treball a consciència de funcionaris que saben perfectament el que fan.

L’Audiència Provincial de Madrid estima que es tracta d’un «delicte d’imprudència temerària amb resultat de mort» i que, per tant, no es pot parlar d’homicidi. L’Audiència condemna el director de la presó, Eduardo Cantos; el subdirector, Antonio Rubio; els metges Barigón i Casas; i els funcionaris responsables de la pallissa, a penes de presó entre dos i nou anys. Cap d’ells no va passar més de vuit mesos a la presó.

Un dels presos torturats, Alfredo Casal Ortega, denuncia la pallissa rebuda i és traslladat a Herrera de la Mancha, on el cap de servei de la presó, José Antonio Barroso Melado, l’obliga a menjar-se els dotze folis de la denúncia, trosset a trosset. Li donen un càntir d’aigua per ajudar a empassar. No és una metàfora. És literal. Aquí ens ho empassem tot.

 

NOTES: 

1) Sí, feia temps que no publicava res al blog... gairebé un any. A veure si hi torno.

2) Els textos sobre l'Agustín Rueda els he traduït, els havia rebut per whatsapp del meu bon amic Àlvaro Hilario "Tutti". La part sobre les tortures estava treta de Facebook, de Toni Alvaro, a qui suposo que no li importarà gens que en faci difusió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada