divendres, 30 d’abril del 2021

Com evitar un desastre climàtic

Com ja us vaig avançar en el post de Gambit de dama, uns mesos abans m'havia tocat traduir la meitat d'aquest llibre escrit pel magnat Bill Gates.


Suposo que no cal que us presenti l'autor, un home que es va fer immensament ric gràcies a la informàtica, creador del gegant Microsoft, i que ens els últims temps es dedica també al que s'anomena la filantropia.

Potser a molts també us sona perquè sol ser un dels dimonis preferits del que es coneix com a conspiranoics, gent que explica tota la realitat que ens envolta en base a teories conspiratives segons les quals un seguit de personatges malvats volen, d'una manera o d'una altra -segons cada teoria-, destruir, esclavitzar o delmar la humanitat. I un d'aquests personatges seria, segons ells, en Bill Gates.

Però tornem al llibre: com us explicava en el post de Gambit de dama, en una època força recent de "sequera" de feina audiovisual em vaig dedicar a enviar currículums a editorials, i la primera que em va trucar per oferir-me feina va ser el segell Llibres a l'Abast del grup Edicions 62. L'oferta era la traducció urgent de la segona meitat d'aquest llibre de Bill Gates sobre el canvi climàtic, un tema que d'altra banda m'interessa força i sobre el que intento -modestament i sense gaire èxit com a membre no regidor d'una agrupació d'electors a l'oposició (Primàries Codines)- que al meu poble, Sant Feliu de Codines, l'ajuntament es posi les piles. De moment només hem aconseguit que ja fa més d'un any s'aprovés una moció que declarava l'emergència climàtica a la nostra vila, tot i que veient l'absència d'actuacions en aquest sentit des d'aleshores faltaria veure quin significat donen els membres del govern municipal a la paraula "emergència".


Bill Gates, autor del llibre

D'entrada, i com que ja us he dit que no soc conspiranoic, crec que cal agrair que algú que és ric del cagar i que podria dedicar els seus diners, per exemple, a fomentar el negacionisme climàtic, els dediqui en canvi a mirar de pressionar governs i empreses perquè prenguin mesures per evitar el canvi climàtic o reduir tant com sigui possible el seu impacte.

I en aquest sentit, l'anàlisi que fa Gates sobre la inacció dels governs i la urgència per a l'acció em sembla força correcta. En el que ja no estaríem gaire d'acord l'autor i jo, però, és en moltes de les solucions que proposa o en aspectes que obvia en la seva anàlisi. Gates és un absolut entusiasta de la tecnologia i, per tant, la major part de les solucions que proposa es basen en estudiar i aplicar noves tecnologies que permetin que el planeta sencer pugui viure el "somni americà" però amb tecnologies verdes. I evidentment obvia que els recursos del planeta no són infinits, per exemple. O resulta particularment trist per a un antimilitarista com jo veure que una possible solució de les que planteja sigui que els exèrcits facin servir combustibles "verds" en la seva maquinària bèl·lica, en lloc de proposar directament una reducció dràstica de la despesa militar per utilitzar-la en la lluita contra el canvi climàtic, per exemple.

Però, naturalment, estem parlant d'un home a qui la tecnologia li ha permès viure una vida regalada i que ha vist com molts dels seus invents realment han "millorat" la vida de la gent, per tant, si em poso en la seva pell puc entendre que sigui tan optimista en aquest sentit.

Bé, per acabar, és un llibre prou interessant per llegir-lo, però sempre que sigui amb esperit crític i que ningú se'l prengui com si fos una Bíblia. Ni tampoc tot el contrari, evidentment. I, si pot ser, que no sigui l'únic llibre sobre el tema que llegiu.

2 comentaris:

  1. Ei Marc, t'has llegit això?:
    https://www.vilaweb.cat/noticies/linforme-rethinkx-les-3-grans-disrupcions-que-canviaran-el-mon-en-15-anys/

    Un exemple brutal de tecnooptimisme: la tecnologia ens salvarà, hehehe.
    salut
    Pere Comellas

    ResponElimina
  2. Sí, ja ho vaig llegir i vaig pensar que anem arreglats...

    ResponElimina