dijous, 29 de juliol del 2010

Poti-poti variat

Miraré de fer un breu resum d'altres traduccions que he fet últimament i que, per falta de temps o d'interès, no he pogut ressenyar quan era el moment.

CORRE EL RUMOR...

Comedieta americana d'aquelles que el més interessant se suposa que és el repartiment, amb la Jennifer Aniston, en Kevin Costner i la Shirley MacLaine.



L'argument és que la Jennifer Aniston descobreix que la novel·la i la pel·li El graduat estan basades en la seva família, sent la seva àvia -la Shirley MacLaine- la que va inspirar el personatge de la senyora Robinson , i la seva mare se suposa que és morta i que al final no se'n va anar amb el Benjamin Braddock -Dustin Hoffman-, aquí Beau Burroughs i és el Kevin Costner, que un cop més em deixa clar que ha de ser molt guapo, perquè com a actor, pobre, sempre fa la mateixa cara. En canvi, la Shirley MacLaine demostra que la veterania és un grau, i borda el paper d'àvia fumadora, bevedora i de tornada de tot. Una pel·liculeta per passar l'estona. Destacar que el lingüista em va felicitar (indirectament, però em va felicitar) per la traducció, cosa que no acostuma a passar, no perquè les traduccions que faig no siguin felicitables sinó perquè habitualment no et diuen ni ase ni bèstia. Suposo que l'estrenaran properament a TV3.

EL DRAC EVANESCENT (VANISHING DRAGON)

Curiós documental sobre el cavallet de mar fol·liaci (Phycodurus eques en llatí, Leafy Sea Dragon en anglès), una espècie de cavallet de mar que viu als mars del sud d'Austràlia i que pel seu curiós aspecte es camufla fàcilment entre les algues i la vegetació submarina.



No sé si al final es va respectar la meva poètica proposta de títol, perquè evidentment en anglès la gràcia és que la bestiola en qüestió inclou la paraula 'dragon', i en català no, però tot el començament del documental parlava de 'viu un drac', 'l'últim drac', 'la bola de drac' (ai, no, això no)... Com passa amb molts documentals de fauna, la moralina és que si les persones no canviem d'actitud respecte a la natura, el cavallet de mar fol·liaci té els dies comptats.

CORS DESBOCATS

Previsible pel·liculeta sobre un poli -vidu- de Los Angeles que torna al seu poble amb la seva filla adolescent, que al principi no hi vol anar però acaba enamorada de l'Amèrica rural, els cavalls salvatges i fins i tot es fa amiga d'una lloba. Als dolents se'ls veu d'una hora lluny, i al final la lloba salva a la protagonista. No hi poso ni foto. Com a curiositat, en anglès la pel·li es deia Wild Hearts, però com que vaig veure que a TV3 ja han estrenat dues pel·lis diferents que es deien Cors salvatges, vaig proposar el títol de Cors desbocats (pels cavalls que hi surten). Com sempre, no sóc jo qui decideix el títol final.

INCENDIARY



Curiosa pel·lícula britànica dirigida per Sharon Maguire i basada en la novel.la de Chris Cleave sobre un hipotètic atemptat a l'estadi de l'Arsenal amb mil tres morts, dos dels quals són el marit i el fill de quatre anys de la protagonista -Michelle Williams-, que en el moment de l'explosió és a casa seva posant-li les banyes al marit amb l'Ewan McGregor, que aquí fa de periodista. Barreja de psicodrama i pel·li policíaca força interessant, tot i que mirant per Internet n'he vist crítiques demolidores.

Pel que fa al títol, al final s'ha conservat l'original anglès, passant de les meves dues propostes: "Soroll i fúria" o "Benvolgut Ossama". El primer feia referència a una placa commemorativa de l'incendi de Londres del 1666, que se cita sovint al llarg de la pel·li, on diu que Londres va cremar amb un soroll i una fúria increïbles. El segon és per una carta imaginària que la protagonista li escriu a l'Ossama Bin Laden, i em va semblar que com a títol podia ser prou provocatiu com perquè la gent la vulgui veure. Però suposo que en castellà li van deixar el títol original, i per tant, en català també. La pel·li és pel Servei Català de Doblatge per posar-ne la versió en català al DVD quan surti, o sigui que trigarà un temps a estrenar-se a TV3.

EL CREPUSCLE DELS LLEONS

Un altre documental d'aquests que pinten un futur negre pels animals, en aquest cas pel Rei dels animals. A l'Àfrica, l'augment de la població i de l'activitat ramadera i agrícola fa que els lleons cada vegada ho tinguin més negre fora dels parcs nacionals. I dins dels parcs nacionals, sense corredors biològics que els permetin anar d'un parc a l'altre, estan condemnats a l'endogàmia i la consanguinitat, cosa que els augura un futur força negre. Per si fos poc, com cada vegada tenen menys preses naturals de les quals alimentar-se, han de recórrer a menjar-se les vaques dels ramaders, i aquests, perquè no se'ls mengin les vaques, enverinen els lleons. I per acabar-ho de rematar, hi ha els caçadors furtius...

NOVEMBRE

Infumable pel·lícula condemnada a emetre's de matinada entre setmana. Un psico-thriller, segons l'etiqueta que li han posat.



Dirigida per un tal Greg Harrison, aspirant a David Lynch, la protagonitza una tal Courteney Cox, mestra de fotografia a la qual li maten el company en un atracament. La pel·li va fent salts en el temps, en hipotètics presents post-atracament de la noia, amb fils que es descabdellen i no van a parar enlloc, fins que a l'última escena, que de fet és la primera, resulta que a ella també l'havien mort a l'atracament. O potser no... No s'entenia res gaire.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada