dilluns, 31 de gener del 2011

Diccionari anglès - català (3)

Aquí va una nova tongada de paraules, no gaires aquest cop.

Basin – Conca (geog.)

Blender - Liquadora

Crampon – (muntanyisme) Grampó (INCORR. Crampó)

Harness – (nom) Arnès, arreus

Shilling – xíling (INCORR – xelí)

Untamed – Indòmit

dijous, 27 de gener del 2011

Condicions èpiques

Suposo que en breu s'estrenarà al canal 33 una sèrie documental mooolt americana que originalment es diu Epic Conditions i que en català es dirà (en principi segons m'han dit o 'ordenat') Al límit. És una producció d'un canal ianqui que es diu Weather Channel -el canal del temps- i que com el seu nom indica està dedicat exclusivament al temps. Com que posar pronòstics meteorològics i prou deu ser avorrit, ho deuen compaginar amb documentals com els que estic traduint ara i potser també amb pel·lis tipus Perfect Storm.



En el cas d'aquests documentals, es tracta de mostrar llocs on "els elements de la natura es combinen de maneres úniques per crear el que només podem anomenar 'condicions èpiques'," o "unes 'condicions èpiques' per fer surf, amb onades de divuit metres, etc." i coses semblants. Per exemple surf, com a la foto, o esquí, vela, BTT (abans mountain-bike), ràfting... De moment vaig pel sisè -que de fet és el primer de la segona temporada- i ja es repeteix l'esquí.

divendres, 7 de gener del 2011

Fúcsia la bruixeta - Disney a la holandesa

Feia temps que no em passaven cap pel·li del Servei Català de Doblatge per traduir i ajustar, des de la Soraya, i el canvi de registre no podia ser més radical. Es tractava d'una pel·li holandesa de la factoria Disney -amb molt de suuuuuuucre- titulada originalment Foeksia de Miniheks i en la traducció anglesa, a partir de la qual feia jo la catalana, Fuchsia the Mini Witch.


L'argument, resumit: un clàssic bruixot amb una llarga barba blanca es troba un ou d'on en surt una bruixa en miniatura, que l'adopta com a pare. Als deu minuts de pel·li, però, la Fúcsia s'ha avorrit de ser mini i el bruixot fa un encanteri (com que és Disney porta cançoneta incorporada) per convertir-la en una nena bruixa i que pugui anar a l'escola de les bruixes. Més endavant coneix un nen al bosc i es fan amics, i per ell se n'assabenta que volen fer una carretera al mig del Bosc de les Bruixes. Les bruixes, les bruixetes i el bruixot ho impedeixen i no es fa el 4t Cinturó (ai, vull dir... no sé què pensava, ara). I vet aquí un gat i vet aquí un gos...