divendres, 19 de desembre del 2014

El Faro - Cruïlla de camins


Com ja vaig comentar algun dia, si últimament no he escrit gaires entrades sobre traduccions ha estat perquè he estat molt absorbit amb la traducció del castellà al català i l'ajust d'aproximadament la tercera part dels episodis de la sèrie El Faro - Cruïlla de camins, un culebró de la televisió gallega coproduït per tota la resta d'autonòmiques.


Ara que ja s'ha acabat de doblar la primera temporada, aprofito per comentar la sèrie a partir dels seus personatges per acabar amb alguns apunts sobre la traducció i l'ajust que m'ha tocat fer. Veureu que la trama està molt comprimida en uns pocs personatges i que pràcticament tots tenen relació amb tots.


divendres, 5 de desembre del 2014

Mestre de disfresses

El passat dissabte 15 de novembre a la nit es va presentar a la llibreria Dòria de Mataró el llibre de poemes de Charles Simic Mestre de disfresses amb traducció de Marta Pera Cucurell, i com ja vaig anunciar en el seu moment, vaig anar a la presentació i ara, amb uns dies de retard, us en faig la crònica.



diumenge, 23 de novembre del 2014

16 de novembre de 1989 - Consell de guerra als insubmisos Josep Maria Moragriega i Carlos Hinojosa

Amb una setmana de retard respecte als 25 anys, deixo avui quatre apunts sobre el que va ser el judici militar -o en l'argot Consell de Guerra-, que va representar un punt i apart en la història de la campanya d'insubmissió al servei militar obligatori i la prestació social substitutòria.

L'any 1989 havia estat un in crescendo en la lluita insubmisa, i al novembre ja hi havia hagut cinc tongades de presentacions a tot l'estat d'insubmisos al servei militar i també, amb la posada en marxa de la PSS, començaven a sortir casos d'insubmissió que servien també per denunciar les entitats que demanaven prestacionistes. A finals d'any ja érem més de 500 insubmisos a tota Espanya.

divendres, 31 d’octubre del 2014

El dubte del senyor Ripley

No, no es tracta d'una nova entrega del conegut personatge de l'escriptora Patricia Highsmith, sinó d'un refregit del títol de dues pel·lícules que em van servir per fer un parèntesi en la traducció de la telenovel·la El Faro -Cruïlla de camins, que ja comentaré àmpliament quan acabi la meva part de la primera temporada (vaig pel capítol 110 de 120).

De fet, la primera pel·lícula que comentaré, El dubte (Doubt) va ser un parèntesi dins del parèntesi que estava sent L'enginyós senyor Ripley (The Talented Mr. Ripley).



diumenge, 26 d’octubre del 2014

Looks like suicide


Què va portar aquest pobre ratolí a optar per una solució tan dràstica i a posar fi a la seva vida? Un desengany amorós? El nomenament d'Arias Cañete com a comissari europeu d'energia i canvi climàtic? El cas Pujol? La detenció del 'pequeño Nicolás'?

dimarts, 21 d’octubre del 2014

25 anys d'insubmissió (3a. part) - Clandestinitat i presó

Com ja vaig explicar el mes d'abril en la segona entrega d'aquest 'serial' sobre els 25 anys d'insubmissió, la manera de procedir del jutge militar de Catalunya -Ricardo Izquierdo- quan els insubmisos no depeníem directament de la seva zona militar era deixar-nos en llibertat "provisional" i passar l'expedient al jutge que correspongués, en el meu cas el de Saragossa.

Normalment, més endavant aquests jutges ens cridaven a declarar en citacions individuals davant de l'Izquierdo, citacions a les quals no acudíem per allò de l'acció col·lectiva. Aquesta negativa solia comportar, al cap de pocs dies, que se'ns posés en recerca i captura.

dijous, 16 d’octubre del 2014

D'aquí a Hollywood

En el meu camí per aconseguir la fama i la glòria a nivell intergalàctic, ahir vaig aconseguir que em publiquessin una ocurrència a la secció DiccionAra del diari Ara.


Després d'això m'estic plantejant seriosament la possibilitat de crear un club de fans. ;-p

dissabte, 11 d’octubre del 2014

Xirinacs

Fa uns mesos em vaig apuntar a una iniciativa de crowdfunding o micromecenatge per participar en el finançament d'un documental sobre Lluís Maria Xirinacs, una figura important de la lluita per la democràcia, l'amnistia de presos polítics durant la transició, i per la independència dels països catalans, un personatge el pensament del qual he de confessar que desconec força i una mica per això vaig posar els meus 10 eurets per poder-ne rebre el documental i conèixer-lo millor.

Lluís Maria Xirinacs davant de la presó Model de Barcelona, on va protagonitzar diverses 
vagues de fam als anys 70 per demanar l'amnistia de tots els presos polìtics


dimarts, 30 de setembre del 2014

Movistar = Mafiastar + Moviestafa

I mira que jo fa temps que vaig renegar de Telefònica pel mal servei que oferien, per servir de refugi amb sous milionaris per a corruptes com el senyor Zaplana i altres i per la seva prepotència en general.

Com que jo no devia ser l'únic, i vist que la marca Telefònica, com la marca España en general, feia pudor de podrit, ara s'han canviat el nom per Movistar per dissimular. Però per molt que, com jo, t'hagis passat a una altra companyia, el manteniment de les línies continua sent cosa de Telefònica-Movistar.

dimarts, 9 de setembre del 2014

Casualitats impossibles


CASUALITATS IMPOSSIBLES

I va resultar que la vida no era tan llarga.
I que aquella casualitat de trobar-te
a la cua d'un cinema,
a la barra d'un bar,
en l'atapeïment del metro,
nedant a la platja,
o corrent sota la pluja,
no va arribar mai.
I ara que ja no et busco,
que sé que no et trobaria,
et veig fent cua al cinema,
prenent cerveses als bars,
entre les cares del metro,
sorgint entre les onades,
o caient al meu damunt,
en forma de gotes d’aigua

que brillen com els teus ulls.

dijous, 7 d’agost del 2014

Nou lema del PSOE

L'equip d'informadors del blog ha tingut accés a documents interns del PSOE que, davant de l'augment de vots de Podemos i la pèrdua de vots propis, proposen de cara a les properes eleccions el lema següent:

dilluns, 21 de juliol del 2014

Guerra santa a Terra Santa

Parlant del nou episodi del que assèpticament -i cínicament- s'anomena el 'conflicte entre Israel i Palestina', on la paraula conflicte mirar d'emmascarar la cruesa d'un genocidi on gran part de les víctimes són gent corrent -el que en diuen població civil, potser també amb un propòsit eufemístic- he recordat gràcies a un comentari d'un lector de l'Ara.cat que una altra arma que tenim les persones per combatre la barbàrie (o és per relativitzar-la?) és el sentit de l'humor. El comentari remetia a aquest vídeo musical que intenta resumir en 3 minuts i mig la història del que tants pobles al llarg de la història han considerat 'casa seva'.


El vídeo és en anglès, però força entenedor pels qui en tingueu un nivell bàsic. Si no, també el podeu trobar amb subtítols en castellà en aquest altre enllaç, que també dóna més informació sobre els autors del vídeo i sobre la cançó.

dijous, 17 de juliol del 2014

El meu planeta dels simis (un somni)

Ahir vaig tenir un somni, suposo que inspirat pels anuncis d'una nova entrega de la nova saga d'El planeta dels simis, tot i que l'estètica del somni tenia més a veure amb la saga antiga.

diumenge, 15 de juny del 2014

El gran negoci de l'opi

Ja havia explicat algun cop el meu problema de drogaddicció amb el futbol, i em sento totalment identificat amb l'humorista John Oliver, que explicava en un programa de televisió dels Estats Units com una màfia que es diu FIFA està guanyant milers de milions de dòlars (o euros) venent-nos aquest opi del poble. De la mateixa manera que tota una colla de petits grans mafiosos com el Florentino Pérez, el Sandro Rossell, els xeics àrabs, els nous rics russos, etc., que dirigeixen clubs de futbol per fer el gran negoci. I com milions de persones, tot i saber-ho, continuem sense poder-nos-en desenganxar, entre altres coses perquè ens venen l'opi a la televisió, a la premsa i a tot arreu. I perquè, cal dir-ho, el que són els partits de futbol en sí tenen la seva gràcia.



De manera que faig una crida a qui es trobi en la mateixa situació i se'n vulgui sortir de posar-se en contacte amb mi i mirem de fer una associació que es digui 'futbolers anònims', per mirar de tornar a ser persones i guanyar per al futur els milers d'hores que d'altra manera acabaríem perdent pendents dels partits de futbol i tot el que els envolta. A veure si podem desenganxar-nos de l'opi del futbol!!!

dijous, 12 de juny del 2014

Traduir poesia

Avui publico un poema del poeta serbo-americà Charles Simic traduït per la Marta Pera Cucurell dins del recull Mestre de disfresses, que li va servir per guanyar el Xè Premi Jordi Domènech de traducció de poesia, organitzat per Cafè Central.

Penes íntimes

No tinc més dret a queixar-me
que el veterà mutilat que toca el banjo,
que la vella que obre el moneder
per donar-li algun cèntim,

no fos que tots dos s'ofenguessin i em peguessin
al cap amb una crossa.
La meva angoixa ha de continuar muda,
amagada darrere el pas ferm i un somriure.

Un dia, de genolls, vaig renegar de Déu
per tot el dolor i la injustícia que consent.
Des de llavors, encara em sento més sol
com un viudo etern inconsolable

passo pel costat dels indigents arraulits en portals
un matí d'hivern i no goso
lamentar-me de la meva nit d'insomni
ni dels peus freds que em fan caminar de pressa.


Si no us conformeu amb aquest poema, podeu fer clic on diu 'vull continuar llegint' i sabreu més coses de Charles Simic, de la Marta Pera, del premi de traducció de poesia Jordi Domènech, del Cafè Central, de quina relació té tot això amb mi, i tindreu un parell de poemes de Charles Simic en anglès de propina.

divendres, 6 de juny del 2014

Censura

Ara la censura torna a estar de moda. Des de ministres de l'interior feixistes amb tendència a passar-se pel Valle de los Caídos fins a diaris digitals que volen passar per plurals i que diuen que "l'Ara som tots" però que de sobte, i amb l'excusa barata d'evitar els 'trolls' que tampoc en tenien tants, han incorporat la figura del 'moderador', un bonic eufemisme per 'censor'.

Sembla que ara li ha tocat novament el torn a El Jueves, que ha rebut l'ordre per part de l'empresa matriu RBA (ja tristament coneguda pel seu tracte amb els col·laboradors externs -traductors, correctors, etc.) de "no tocar mai més en portada" la família reial. De manera que AQUESTA PORTADA tan encertada sembla que no s'arribarà a publicar mai, si no és que la pressió popular els obliga a repensar-s'ho.


De moment, sembla que Albert Monteys, Manel Fontdevila (autor de la portada censurada), Bernardo Vergara, Paco Alcázar, Guillermo, Manual Bartual, Isaac Rosa i Luís Bustos, a més dels que s'hi puguin afegir, ja han anunciat la seva intenció de plegar de la revista, cosa que podria ser un cop mortal per a El Jueves.

Merda de país! Merda de censors! Visca la llibertat d'expressió!

dimarts, 20 de maig del 2014

Diccionari anglès-català (8)

Aquí va la vuitena entrega del diccionari amb paraules que no surten o surten equivocades al Diccionari anglès-català de l'Enciclopèdia Catalana. Com sempre, s'accepten rectificacions.

Affordable – Assequible, econòmic

Artsy - Artístic

Bounty – Abundància

dilluns, 12 de maig del 2014

Converticious, una eina molt útil

Encara que potser la gent no hi caigui quan pensa en l'ofici del traductor, a més de les lletres de vegades la nostra feina també té a veure amb les matemàtiques i hem d'engegar la calculadora per passar milles a quilòmetres, peus a metres, polzades a centímetres, graus Farenheit a graus centígrads, acres a hectàrees, lliures a quilos, etc.

Des de fa temps, per sort, existeixen pàgines a Internet que serveixen per fer exactament això, convertir les unitats de mesura anglosaxones en unitats de mesura catalanes, una cosa que m'està passant sovint ara amb una sèrie de documentals que es titula Aerial Amèrica i que en català serà Els Estats Units des de l'aire i de la qual ja en parlaré quan l'hagi acabat. I entre les moltes pàgines 'convertidores' que he provat, ara fa poc en vaig trobar una que em va semblar estupenda, Converticious.com, que resulta tan fàcil d'utilitzar, entenedora i gràfica que fins i tot una criatura la sabria utilitzar. Feu-hi un cop d'ull, i si com a mi us toca sovint (o esporàdicament) convertir unitats de mesura, ancoreu-la a la llista de 'favorits' per tenir-la a mà sempre que la necessiteu.

dissabte, 26 d’abril del 2014

Què et passa, que no menges?

Penjo el conte que m'ha servit per guanyar un cap de setmana per a dues persones encara no sé exactament on (és un pack d'aquests que tries on vols anar), que era el 1r Premi de categoria adult del concurs Hi havia una vegada, organitzat per Ona Codinenca, La Pinya, la biblioteca Joan Petit Aguilar (la que ahir sortia a les notícies perquè s'hi havia atrinxerat un home amb un ganivet), i l'ajuntament de Sant Feliu de Codines. El conte havia de contenir la frase "no sabia com dir-li".

Aprofito el post per rendir homenatge a l'avui mort Tito Vilanova, el nom del qual apareix en aquest conte i curiosament també en aquest altre que vaig escriure fa uns anys.

QUÈ ET PASSA, QUE NO MENGES?




-Què et passa, que no menges? –li va preguntar l’Eva.
El Joan va aixecar el cap del plat de cigrons i se la va mirar amb aquell esguard seu tan característic de xaiet a punt d’entrar a l’escorxador.
-Ai, que a tu te’n passa alguna... –l’Eva de seguida sabia llegir els problemes en la mirada del seu home-. Que no et trobes bé?
-Sí, sí, no em passa res.
-I com és que no menges? Justament avui t’he fet els cigrons a la catalana que tant t’agraden.
L’Eva encara recordava les lloances que li havia fet dels cigrons a la catalana aquell dia llunyà que havien passat de ser amics a ser alguna cosa més, quan el Joan havia anat a casa seva per repassar junts per l’examen de genètica evolutiva i havien acabat amb una rebolcada apassionada –la seva primera rebolcada- al llit dels pares d’ella, que eren fora de cap de setmana.

dimecres, 23 d’abril del 2014

K-9s

Com potser ja he explicat alguna vegada, a la feina de traducció audiovisual el més freqüent és que et passin les imatges i una transcripció del text o diàlegs que cal traduir. I a les transcripcions t'hi pots trobar de tot -algun dia potser en faig un post-. Avui he rigut molt amb aquesta.

"During World War II, Cat Island was the site of the US Army’s classified War Dogs program, which experimented with training K-9s for combat."

He trigat uns segons a caure-hi, però de seguida m'he fet un fart de riure.

I ho deixo com un concurs, a veure qui és el primer que escriu la resposta vàlida als comentaris. Què coi és K-9s?

dimarts, 22 d’abril del 2014

Sant Jordi: roses i espines

Avui, en vespres d'una nova diada de Sant Jordi, em permeto copiar un article de l'Esther Vivas sobre la cara oculta del negoci de les roses, que aquí es regalen com a símbol d'amor però per d'altres són símbol de precarietat laboral i vital.

Sant Jordi: roses i espines

Esther Vivas
L’amor s’ha convertit en objecte de màrqueting. Sant Jordi n’és el millor exemple. Tot s’hi val per a fer negoci i posar preu al que sentim. Una rosa vermella és la sublim expressió d’aquest amor, convertit en mercaderia. Milions de roses són comercialitzades el dia de Sant Jordi. Però, d’on vénen? Com han estat cultivades? Per qui? La major part arriben de Kenya, Etiòpia, Colòmbia i l’Equador, els majors exportadors cap a la Unió Europea. El seu origen té poc a veure amb la imatge idíl·lica que busquen representar. La precarietat laboral, la mala salut dels seus treballadors, l’impacte en el medi ambient és el que amaguen.

divendres, 18 d’abril del 2014

25 anys d'insubmissió (2a part) - La segona presentació, la meva

Demà dissabte 19 d'abril farà 25 anys de la segona presentació d'insubmisos, que potser no tindria tant d'interès si no fos perquè va ser la meva.

diumenge, 13 d’abril del 2014

L'animalada més gran que m'ha tocat mai traduir (probablement)


Fa poques setmanes em va tocar traduir 4 episodis dels 8 que formen la primera temporada d'un reality americà que es diu Last Car Standing i que s'emetrà en català suposo que al canal Esport3 com El cotxe guanyador. Bàsicament la idea era que en cada episodi competien 5 cotxes vells (en un eren furgonetes) en 4 proves d'allò més bèsties, i després de cada prova un dels cotxes quedava eliminat i el clavaven a "l'estaca de la vergonya", moment que podeu veure a la imatge congelada del vídeo d'aquí sota. Us deixo aquest breu vídeo de propaganda d'un dels capítols -en anglès- perquè us en feu una idea.


diumenge, 30 de març del 2014

3 anys d'absència

Aprofito avui que fa 3 anys que es va morir el meu pare, Miquel Barrobés, per penjar una foto d'un petit oli que va pintar l'any 85. Com es veu en la comparació amb la mà, es tracta d'un quadre de petit format que ara té en propietat algú que es va posar en contacte fa poc amb el meu germà Eduard -que potser sabrà explicar millor la història i li agrairé que deixi el comentari pertinent- per veure si era familiar seu (i no sé si amb la intenció de vendre-li el quadre). No sabria jurar si la platja pintada correspon a Calella de Palafrugell, Llançà o algun altre poble de la Costa Brava. També agrairé si algú ho sap i deixa un comentari.
I com ja vaig dir en aquesta altra entrada, si algú té quadres del meu pare i me'n pot fer arribar alguna foto, miraré d'immortalitzar-la en aquest blog. O si més no que estigui a Internet mentre existeixi Internet i/o la humanitat.

divendres, 28 de març del 2014

Diccionari anglès-català (7)

Ara feia temps que no publicava cap post del diccionari amb paraules que no surten al diccionari anglès-català de l'Enciclopèdia o que hi surten amb alguna incorrecció. Com ja he dit algun cop, però, jo tampoc sóc infal·lible, de manera que si hi trobeu res incorrecte o millorable, agrairé la vostra col·laboració.

dijous, 27 de març del 2014

Parleu bé!


Ara fa unes setmanes vaig estar de visita a Santa Coloma de Farners, a veure alguns dels antics amics i companys del desaparegut Ateneu Alternatiu Selvatà, la majoria dels quals ara estan en una mena de diàspora física i/o mental. Dels pocs que hi queden, el Toni em va acollir a casa seva, la Fàbrica de l'Albó, Castanyet amunt en direcció al Sobirà de Santa Creu d'Horta. Al matí, quan em vaig despertar, em vaig fixar en aquestes rajoles que no havia vist la nit abans.



dissabte, 22 de març del 2014

El blues de la reserva - resum de la qüestió

Com ja vaig explicar abans del primer capítol, fa força anys, cap al 97, la meva germana Glòria em va regalar (o potser me'l va deixar i encara no li he tornat) la novel·la Reservation Blues de Sherman Alexie, un indi nord-americà de la tribu spokane, una de tantíssimes tribus petites que mai han sortit segurament a cap western.

Em va encantar la novel·la, per la història mateixa (tres spokanes de trenta-i-pocs anys munten un grup de blues amb la guitarra 'endimoniada' del bluesman Robert Johnson) i per totes les referències al passat i al present dels spokanes i els indis americans en general, amb un realisme màgic i tràgic, esquitxat de poesia, humor, tristesa, esperança i desesperança. 

Ai, sí, se m'havia oblidat de dir que quan jo era petit, de gran volia ser indi... tot i que a les pel·lis -com a la vida real- sempre perdien. Però a mi els westerns em van ensenyar molt a llegir entre línies i veure en aquelles apologies del genocidi dels pobles nadius d'Amèrica que en la realitat no eren els indis els dolents de la pel·lícula.

dijous, 20 de febrer del 2014

25 anys d'insubmissió (1a. part) – La primera presentació

20 de febrer de 1989. Vuit joves a Catalunya i un total d’uns setanta a l’Estat espanyol es presenten davant dels respectius jutges militars per expressar la seva desobediència i negativa a fer el Servei Militar Obligatori –la “mili”- i la Prestació Social Substitutòria –la PSS- prevista per la llei per als objectors de consciència. És el que es va conèixer com a “objectors insubmisos”.

dissabte, 15 de febrer del 2014

Benvinguts a l'any de les putes

Sembla ser que si no en teníem prou amb els traductors automàtics per trobar autèntiques cagades memorables als mitjans de comunicació, m'assabento gràcies a l'Alex Gutiérrez i el seu Pareu Màquines del diari ARA que la BBC utilitza des de fa poc un programa que subtitula en directe a través del reconeixement de veu.

dilluns, 10 de febrer del 2014

La pau requereix soldats?

Ahir diumenge publicava l'Ara un interessant reportatge de Gemma Parellada sobre la remilitarització de l'Àfrica de mans de les potències estrangeres com França i els Estats Units que, amb l'excusa sempre barata de portar la democràcia i la pau al continent, en realitat miren d'assegurar-se l'accés als recursos naturals que permeten perpetuar la diferència entre continents rics i pobres.

En destacaré un parell de paràgrafs que copio perquè com és un contingut de l'Ara Premium (només per a subscriptors) encara que us posi aquest link la majoria no hi podreu accedir.

La pau requereix soldats?
A la ciutat desèrtica d'Agadez, una zona del Níger marcada amb vermell incandescent pel risc terrorista, el president del Consell Regional i líder tuareg, Anako, reflexiona sobre tot aquest tsunami militar que envolta el seu territori. "Nosaltres no estem en guerra, no tenim problemes de seguretat, però en canvi és la imatge que es dibuixa a l'exterior. Aquí al desert tenim traficants i bandits, sí, però no hi ha cèl·lules islamistes ni terroristes."
Anako no entén la deformació i l'inquieta la quantitat de diners que el govern central dedica a la seguretat quan els problemes dels nigerins són ben diferents. Anako sospita que al govern li surt a compte protegir els interessos de França al nord: unes mines d'urani de les quals depèn un quart de la producció energètica del país. "No són els drones ni les tropes estrangeres qui portarà la seguretat al Sàhara, sinó la població local. La solució no és gastar milions en armes i provocar els islamistes. De fet, sembla que cridin a la inseguretat."

dimarts, 28 de gener del 2014

La idíl·lica Andorra de Pete Seeger

No he estat mai fan de Pete Seeger, tot i que segurament n'he cantat força versions catalanitzades a l'època del cau quan era petit i ara fa pocs anys com a pare de nenes petites (ara ja no em demanen que els canti res, per sort per a elles i per a mi). Però justament avui que s'ha sabut que havia mort en Pete Seeger, l'insigne Sergi Rodríguez, insubmís rosinc, m'ha fet arribar aquest vídeo on el cantautor novaiorquès fa un elogi d'Andorra com a país sense exèrcit i una molt minsa despesa en armament.


Llàstima que s'hagi mort sense temps per veure el naixement d'una futura República Catalana independent sense exèrcit i fer-ne una simpàtica cançoneta.

PD. És força possible que l'Andorra actual de pasta a dojo hagi multiplicat per bastant el seu pressupost en armament per a les forces d'ordre. Si algú en sap la xifra, s'agrairà la informació per comparar-la amb els menys de cinc dòlars que diu la cançó.

dimecres, 22 de gener del 2014

Les noves aventures de Peter Pan

Des de les passades vacances de Nadal estan passant pel canal Súper3 una sèrie d'animació que vaig traduir i ajustar a mitges (11 episodis de 26) amb el Quim Roca, Les noves aventures de Peter Pan.


dijous, 2 de gener del 2014

El tres d'abril del 73


Ara comprovava que no he rascat res de la Grossa de Cap d'Any i m'he parat a pensar en el número guanyador, el 03473. Després de sentir i llegir notícies de gent que s'ha comprat un número concret perquè era la data de naixement d'algú, o d'algun esdeveniment qualsevol, com ara comprar el 20592 per commemorar aquell 20-5-92 que el Barça va guanyar la primera Champions a Wembley amb el mític gol de Koeman, he decidit buscar què va passar de memorable el dimarts tres d'abril del 73 (3-4-73), i que han passat per alt tots els astròlegs i vidents i profetes de la butlleta guanyadora.

Buscant a l'hemeroteca de La Vanguardia, el diari d'aquell dia destaca tres notícies. M'hauria agradat poder copiar la imatge de la portada i inserir-la aquí, però no he pogut. Cliqueu aquí per entrar-hi.