La història de l'antimilitarisme a Catalunya i rodalies va tenir en la insubmissió un dels seus punts més àlgids durant el segle passat.
La insubmissió va ser una campanya de desobediència a fer el servei militar obligatori -la mili- i la prestació social substitutòria -PSS- que s'havia regulat amb la Llei d'Objecció de Consciència i segons la qual els objectors havien de treballar gratuïtament durant un temps més llarg que la pròpia mili.
Un dels mitjans escrits que durant aquells temps va mirar de fer-se ressò de la lluita antimilitarista en general i de la insubmissió en particular va ser la revista El Mocador -que era la revista del MOC, el Moviment d'Objecció de Consciència, que es va editar entre els anys 1987 i 1996, on hi destacava -no sé si per bé o per mal- el suplement/última pàgina, el Kleenex, que escrivia un poca-solta que ara no recordo com es deia.
Ara, 16 anys després de la publicació del darrer exemplar, i gràcies a la feina de l'ICIP, podem trobar tots els Mocadors digitalitzats a Internet.
Que algú de l'administració consideri que val la pena, en els temps que corren, destinar diners públics a documentar la història recent de l'associacionisme del país, vol dir que encara no estem malament del tot.
ResponEliminaD'altra banda, quin mèrit que tenia, fer revistes amb màquina d'escriure! Allò sí que era força de voluntat...