dimarts, 19 d’abril del 2011
Paradisos submarins (o "El món era tan bonic, abans del progrés...")
Recordo que la primera feina que vaig tenir per TV3 va ser una sèrie documental que es deia L'Àrtic, on a tots els capítols, després d'ensenyar-te una colla d'animals espectaculars i ben adaptats al seu hàbitat, t'explicaven que per la contaminació i l'escalfament global i altres xacres humanes, aviat no quedaria ni una d'aquelles boniques bèsties que acabaves de veure.
Una cosa semblant passa amb Paradisos submarins, (Undersea Edens) l'última sèrie documental que m'ha tocat traduir, de sis episodis que ens presenten la vida als esculls de corall d'Austràlia i els mars del Sud, una vida amb munts d'espècies espectaculars, tant animals com vegetals, però que el canvi climàtic i altres catàstrofes d'origen humà estan a punt d'extingir. Per exemple, va bé saber que ja ha desaparegut o mort un 95% de la Gran Barrera de Corall d'Austràlia.
Una cosa sí que ha canviat des d'aquella primera sèrie documental, i és la manera de treballar, gràcies a Internet i totes les eines que et dóna. D'entrada, abans d'Internet, era realment complicat esbrinar els noms dels animals exòtics. D'entrada calia apuntar en un paper els noms anglesos de tots els que no trobaves al diccionari anglès-català (que podien ser una bona pila), després anaves a la biblioteca pública més propera a veure si tenien l'enciclopèdia britànica per poder trobar el nom científic d'aquella bèstia (si hi sortia), i amb el nom científic podies mirar de trobar en algun llibre de zoologia o a les enciclopèdies catalanes a veure si en trobaves una traducció al català.
Ara, gràcies a sant Google, n'hi ha prou de teclejar el nom en anglès i fer una cerca per trobar el nom científic. Un cop tens el nom científic, fas la cerca d'aquest nom amb l'opció 'pàgines en català', i és força probable que en trobis la solució. En casos extrems, com aquesta sèrie, amb un munt de peixets i bestioles de les antípodes, ara hi ha el recurs Termcat. Si no trobes el nom, et pots registrar com a usuari i fer la consulta. Normalment amb un marge prou raonable en tindràs la resposta en forma de proposta de nom en català o de recomanació de fer servir el nom científic. Aprofito aquest espai per agrair a tota la gent que hi treballa la seva dedicació.
Jo he avorrit veure alguns d'aquests documentals que acaben dient que està l'espècie o bestiola de la qual es parla en perill d'extinció perquè em posaven malalta.
ResponElimina